Datadoc

Datadoc er et verktøy for å dokumentere datasett og variablene som utgjør datasettet. Metadataene som skapes kommer til å bli selve ryggmargen til SSBs fremtidige datakatalog og skal gjør det mulig for SSB ansatte og det norske samfunnet å finne fram til faktagrunnlaget.

Det er svært viktig for SSB at metadataene er komplette og riktige. Vi vil dermed gjøre det så lett som mulig for brukeren. Om man kommer på noen problemer, eller har forslag til forbedring, meld gjerne ifra på Dapla samfunnet på Viva Engage.

Innlogging

For å starte Datadoc må du logge deg inn på Dapla Lab. Start Datadoc tjenesten og du er klar til å dokumentere datasettet ditt.

Warning

Innlogging i Test-miljøet til Dapla Lab er ustabilt for tiden.

Hvordan dokumentere et datasett

Åpne et datasett

Før man kan benytte Datadoc, må man åpne et Datasett. Det gjøres enkelt ved å lime inn stien til datasettet i Filsti tekstboksen (Punkt 1 i Figur 1) og trykke på Åpne fil knappen (Punkt 2 i Figur 1).

Datadoc benytter brukerens innloggingsopplysninger for å aksessere data. Det betyr at man i utgangspunktet har tilgang til de samme filene som ellers på Dapla.

Warning

Man inkludere gs:// på begynnelsen av stien når man jobber med et datasett i en bøtte.

Note

Man kan finne filstien gjennom Google konsollet eller ved å benytte Dapla toolbelt

Slik åpnes et datasett i Datadoc.
Figur 1: Åpne et datasett i Datadoc.

Vellykket åpning

Etter at man har trykket på Åpne fil knappen bør man se meldingen vist i Figur 2

Figur som viser meldingen at det var velykket åpning av datasettet.
Figur 2: Meldingen at det var velykket å åpne datasettet.

Vellykket åpning med advarsel

Hvis man åpner en datasett som ikke følger navnestandarden, vil det komme en advarsel (Figur 3). Det er fullt mulig å bruke Datadoc fortsatt for å dokumentere datasettet, men ikke like mye metadata kan utledes automatisk (TODO: lenke til seksjonen om utledning).

Note

Dette kan være en fin anledning til å justere på navngivning og strukturen i teamets bøtter slik at alt følger navnestandarden. Det er en lenke til navnestandarden i meldingen.

Figur som viser meldingen at datasettet ikke følger navnestandarden.
Figur 3: Meldingen at datasettet ikke følger navnestandarden.

Feil ved åpning

Hvis Datadoc klarer ikke åpne datasettet, vises en rød error melding (Figur 4). Dette forårsakes oftest at filen ikke finnes (for eksempel på grunn av en typo i filstien), men kan også være på grunn av at man ikke har tilgang til filen, eller at det er et brudd i nettverket.

Figur som viser meldingen at det var en feil ved åpning av datasettet.
Figur 4: Meldingen at det var en feil ved åpning av datasettet.

Åpne et datasett når metadatadokument eksisterer

Hvis et metadatadokument eksisterer, er det denne informasjonen som lastes inn. Det utledes ingenting fra datasettet.

Utledning

Informasjon som kan utledes vil bli fylt inn når du åpner datasettet. Informasjonen hentes enten fra filstien eller settes inn som en default verdi (*). Det er mulig å korrigere informasjonen i ettertid. Følgende felter blir forsøkt utledet:

Datasett:

  • Verdivurdering
  • Status (*)
  • Datatilstand
  • Versjon
  • Statistikkområde
  • Inneholder data f.o.m.
  • Inneholder data t.o.m.
  • Geografisk dekningsområde (*)

Variabler:

  • Kortnavn
  • Datatype

Dokumentere datasett-metadata

Dokumentasjon av datasettet som helthet gjøres i datasettfanen i Datadoc.

Alle felter har en ordforklaring Trykk på denne for å få beskrivelse av feltet. du kan trykke på. Her vil du få en kort forklaring til hva som skal stå i feltet.

Flere felter har verdilister hvor mange er hentet fra KLASS, mens noen er fritekstfelter. For noen av fritekstfeltene gjøres det en sjekk av innholdet og du vil få en feilmelding hvis kriteriene ikke er oppfylt.

Obligatorisk

Alt som står under obligatorisk må fylles inn.

Anbefalt

Anbefalte felter er frivillig å fylle ut.

Maskingenerert

Feltene her genereres automatisk og kan ikke redigeres. De er kun med til informasjon.

Dokumentere variabelforekomst-metadata

Dokumentasjon av variabelforekomster for et datasett kan gjøres i variabelfanen i Datadoc. Her vil man se en liste av alle kortnavnene til variabelforekomstene i datasettet. Ved å trykke seg inn på et av kortnavnene kan man dokumentere de obligatoriske og anbefalte feltene for en variabelforekomst.

Arv mellom datasett og variabelforekomst fanen

For å forenkle dokumentasjonen av variabelforekomster vil noen felt arve verdiene som blir satt i datasettfanen. Dette gjelder følgende felter:

  • Datakilde
  • Populasjon
  • Temporalitetstype
  • Inneholder data f.o.m
  • Inneholder data t.o.m

Det er mulig å redigere vediene i variabelforekomst fanen etter en verdi er satt i datasettfanen. Men hvis disse feltene blir endret i datasettfanen senere, vil de alltid overskrive det som er satt i variabelforekomst fanen.

Søk i variabelforekomster

Det er mulig å søke gjennom variabelforekomstene sine kortnavn. Dette filtrerer på listen over variabelforekomster.

Lagre metadata

Viktig informasjon

Datadoc mellomlagrer ikke utfylt metadata. Pass på å lagre metadataene ofte ved å trykke lagre og legg merke til om du får en bekreftelse på at metadataene er lagret.

Ved lagring

Når du trykker Lagre metadata knappen vil du få en bekreftelse på vellykket lagring. Skjermbilde av tilbakemeldinger ved lagring av metadata på Datadoc

Hvis ikke alle obligatoriske felt er utfylt vil du få opp en advarsel for datasett og variabelforekomstene. Advarselen for datasett viser en liste over hvilke felt som mangler. For variabelforekomster vises både variabelens kortnavn og manglende felt.

Når du fyller ut de manglende obligatoriske feltene må du lagre på nytt og advarslene vil forsvinne når alle obligatoriske felt er fylt ut.

Metadata filen

Når du trykker på Lagre metadata knappen i Datadoc så skrives alle metadata til en fil i samme mappe (katalog) som datafilen. Dette er en JSON-fil med nesten samme navn som datafilen. Navnekonvensjonen for metadatafilen er

<navn på datasettfilen uten endelse>__DOC.json

Eksempelvis hvis datafilen har navnet skattedata_p2022_v1.parquet, så vil Datadoc lagre metadata i filen skattedata_p2022_v1__DOC.json.

Fordelen med å benytte en JSON-fil til å lagre metadata er at denne filen kan kopieres og flyttes like enkelt som selve datafilen. JSON-filer er strukturerte tekstfiler som kan leses av både maskiner (Python/R) og av mennesker (åpnes i en tekst-editor).

Se et eksempel på JSON metadata-fil lagret av DataDoc.

Oppdatere eksisterende metadata

Ønsker du å endre eller legge til metadata, åpner du et datasett slik som beskrevet i Åpne et datasett. Da vil innholdet fra metadata-filen leses inn i Datadoc og kan redigeres videre. Endringene blir lagret når man trykker Lagre metadata.

Kildekode

Kildekoden til Datadoc er offentlig tilgjengelig på Github: https://github.com/statisticsnorway/datadoc