Velkommen

Denne delen tar sikte på å gi SSB-ansatte mulighet til å ta i bruk grunnleggende funksjonalitet på DAPLA uten hjelp fra eksperter. Boken er bygget opp som den reisen vi mener en statistikker skal gjennom når de flytter sin produksjon fra bakke til sky1. Første del inneholder en del grunnleggende kunnskap som vi mener er viktig å ha før man skal starte å jobbe i skyen. Andre del forklarer hvordan man søker om å opprette et Dapla-team, en forutsetning for å drive databehandling på plattformen. Det vil ofte være første steget i ta i bruk plattformen, siden det er slik man får et sted å lagre data. Her forklarer vi hvilke tjenester som inkluderes i et statistikkteam og hvordan man bruker og administerer dem. Den tredje delen tar utgangspunkt i at man skal starte å kode opp sin statistikkproduksjon eller kjøre eksisterende kode. ssb-project er et verktøy som er utviklet i SSB for å gjøre denne prosessen så enkel som mulig. Da kan brukerne implementere det som anses som god praksis i SSB med noen få tastetrykk, samtidig som vi også forklarer mer detaljert hva som skjer under panseret.

Det er tilrettelagt for en treningsarena i bakkemiljøet. Dette miljøet er nesten identisk med det som møter deg på Dapla, med unntak av at du her har tilgang til mange av de gamle systemene og mye mindre hestekrefter i maskinene. Ideen er at SSB-ere ofte vil ønske å lære seg de nye verktøyene2 i kjente og kjære omgivelser først, og deretter flytte et ferdig skrevet produksjonsløp til Dapla. Del 4 av denne boken beskriver mer utfyllende hvordan dette miljøet skiller seg fra Dapla, og hvordan man gjør en del vanlige operasjoner mot de gamle bakkesystemene.

Siste delen av boken kaller vi Avansert og tar for seg ulike emner som mer avanserte brukere typisk trenger informasjon om. Her finner man blant annet informasjon om hvilke databaser man kan bruke og hvilke formål de er egnet for. Her beskrives også hvordan man kan bruke andre IDE-er enn Jupyterlab hvis man ønsker det. Tjenester for schedulerte kjøringer av Notebooks blir også diskutert.

Forhåpentligvis senker denne boken terskelen for å ta i bruk Dapla. Kommentarer og ønsker vedrørende boken tas imot med åpne armer.

God fornøyelse😁

Fotnoter

  1. I denne boken omtaler vi den gamle produksjonssonen, ofte kalt prodsonen, som bakke, og det nye skymiljøet Google Cloud som sky. Det er ikke helt presist men duger for formålene i denne boken.↩︎

  2. Det som omtales som nye verktøy er vil som regel bety R, Python, Git, GitHub og Jupyterlab.↩︎